Asunto Osakeyhtiö Helsingin Vuorikatu 8

  

Vuorikadun huipulla sijaitsee Tukholmalaisjugend tyylinen Asunto osakeyhtiö Helsingin Vuorikatu 8. Vuonna 1831 valmistui Carl Ludvig Engelin suunnitelma Helsingin keskustan asemakaava. Tähän kuului myös Vuorikatu 8, jolle suunnitelmien mukaisesti rakennettiin kaksi puutaloa vuonna 1833. Kaupunki möi tontin vuonna 1839 ja Mekanicus Martin Wetzer rakensi toisen puutalon tilalle kolmikerroksisen kivitalon. Arkkitehtina toimi W. Reahauser. Vuonna 1858 kiinteistön osti Helsingin mahtimies Paul Sinebrykoff. Hän myi kiinteistön vuonna 1861. Vuonna 1865 leskirouva Ustinia Semenoff osti kiinteistön ja perusti kivitaloon kauppapuodin. Tontilla oli tuolloin kivi- ja puutalo kadun varrella sekä pihan puolella ulkohuone, puuvaja, puutarha ja kellarikaivo.


Vuonna 1898 Takapihalle rakennettiin Waldemar Aspelinin suunnittelema nykyinen asuintalo.  Kussakin kerroksessa oli 10-12 kaakeliuunia, kaksi liesiuunia sekä kylpyhuone kylpyamme/kamina yhdistelmällä. Talo oli yhdistetty vesijohtoverkkoon ja talossa oli sähköt. Vuonna 1902 prokuristi Gunnar Albrecht osti kiinteistön ja perusti 1906 Asunto osakeyhtiö Helsingin Vuorikatu 8.  Kadunpuoleiset vanhat kivi- ja puutalo purettiin ja vuonna 1907 Vuorikadun varrelle valmistui ruotsalaisen arkkitehdin John Settergrenin suunnittelema Tukholmalaisjugend tyylinen 5-kerroksinen asuintalo.


Vuonna 1917 sairaanhoitaja Ida Maukonen osti B-talon osakkeet ja perusti yksityisen sairaalan, jossa toimi myös synnytysosasto. Vuoteen 1924 asti B-talon porttikongin kautta kulki suora tie rautatienasemalle. Vuonna 1930 Ida perusti B-taloon pensionaatti Aterian ja partiolaiset aloittivat toimintansa huoneistossa C27. Vuonna 1936 pensionaatti muutti nimensä Mekaksi. Matkustajakoti Mekka jatkoi toimintaansa aina vuoteen 2007 asti ja jätti nimensä pysyvästi taloyhtiön arkikieleen. Vuonna 1939 A-talon alakerran liiketilojen kaari-ikkunat vaihtuivat suoriin näyteikkunoihin ja vuonna 1951 valmistui A-rapun kapeaakin kapeampi hissi.


Vuosina 2007 - 2008 tehtiin kiinteistöön peruskorjaus, johon kuului ulkoseinien rappaus ja putkistojen peruskorjaus, A-talon ikkunoiden uusiminen, ilmastoinnin ja hormien kunnostus, sähköjen ja tietoliikenneverkoston peruskorjaus, verkkokellarien uusiminen, keskipihan kivetyksen palauttaminen alkuperäiseen muotoonsa sekä useimpien huoneistojen peruskorjaus.

 

Vuosina 2009-2013 jatkettiin peruskorjausta uusimalla A- ja B-talojen katot, rakentamalla kaksi uutta ullakkohuoneistoa A-taloon, laajentamalla B-talon yläkerran asuntoja ullakolle ja peruskorjaamalla A-talon hissi ja piianrappujen parvekkeenovet. Sisäpihalle rakennettiin kahdeksan parveketta, uusittiin lukko- ja summerijärjestelmä, kunnostettiin keskipihan jätehuone ja takapihan ulkoiluvälinevarasto. Liiketilojen ovet ja ikkunat sekä A- ja B- rappujen ovet uusittiin. Mekan porttikongin ja takapihan kivetys palautettiin vanhaan asuunsa. Takapihan salaojitus uusittiin, B-talon takapihan kellariin rakennettiin uusi asuinhuoneisto omalla pihalla.


 Vuonna 2014 keskipihan mukulakivistä ilmettä piristettiin istuttamalle sinne koristekirsikkapuu ja viherkasveja. Vuonna 2017 remontoitiin B-talon asuntojen ikkunat ja maalattiin katot. Nyt taloyhtiö on peruskorjattu kellarista katolle.


Kiinteistö on nyt hyvin lähellä vuoden 1907 aikaista muotoaan. Taloyhtiö on näillä kulmilla ainoa, jossa on säilynyt kokonaisuus lähes entisellään, päärakennus, piharakennus sekä mukulakivinen piha.